Оформяне на градински кът

Откритите пространства винаги ни доставят усещане за свобода и ни зареждат позитивно, затова винаги се стремим към тях – независимо дали живеем в града или на село. В тази статия ще откриете идеи, които ще превърнат кътче от двора ви в подходящо място за релакс.

Градински кът
Къде да разположите градинският кът?

Когато планирате това релаксиращо кътче, трябва да вземете под внимание големината на двора или верандата си и внимателно да планирате как да го разположите  и колко голямо да бъде то. Ако е твърде малко – ще е незабележимо, а ако е твърде голямо – ще е твърде доминиращо.

В летните слънчеви дни градината може да се превърне в приятно място за отмора. Ако  планирате да се храните навън е добре да оформите такова място в близост до кухнята, за да ви е по лесно при внасянето или изнасянето на посуда и храна от кухнята.  За да можете обаче да използвате това място както за закуска, така и за обяд и вечеря – трябва да се вземат мерки то да се превърне в приятно и прохладно кътче. Както знаете за тази цел можете да използвате чадър, тента, пергола и т.н. Ако използвате отдалечено кътче на двора, изолирано от външния шум, можете да се радвате на естествената сянка от жив плет или дървета.

Градински кът
Верандата ви подходяща ли е за тази цел?

Верандата трябва да е достатъчно широка, за да могат столовете свободно да се придвижват назад – без да се намират в опасна близост до ръба. Този фактор е определящ за избора на мебели. Така вариантите са дали мебелите да са достатъчно обемни за да съберат  семейството и техни приятели  или компактни, с интимна обстановка за двама души.  

Градински кът
Ако семейството ви е многолюдно и обичате да каните гости,  може би е по-добре да се откажете от вариант за верандата и да помислите за преустройство на двора си, защото в този случай освен зона за хранене (предвидена поне за шест души) – ще имате нужда и от място за шезлонги, детски кът и т.н. Разбира се ще се наложи да помислите и за настилка, за да не се налага да газите в кал след лек летен дъжд и да не затъват мебелите ви в меката пръст.

Не е необходимо двора ви да има правоъгълна форма. Заоблените ръбове и кръглите форми създават ефект, който е по-благоприятен за окото, а към тях могат да се добавят и извити цветни лехи.

Градински кът
Кои за най-подходящите материали?

Подбирайте цветове и материали, които да контрастират на светлината и ще бъдете винаги актуални. Освен това, градинските ви мебели трябва да съответстват на стила на вашия дом.

Един от най-лесните начини да създадете подходяща настилка в двора е с помощта на павета. Освен, че осигуряват  стабилност на мебелите, можете да избирате между  различни видове красиви естествени камъни като: пясъчник, гранит, травертин или други по-евтини материали.

Избраните материали трябва да допълват стила на вашата градина, като не е задължително да се повтарят с вече използвани такива за изграждане на съществуващи стени или други части от двора.

За провинциална къща може да изберете фин чакъл или тухла, както и атрактивна комбинация от двете. В последните години е актуално използването на естествен и цветен чакъл. А за градската си къща може да изберете естествен камък, подреден в симетрични модели. Присъствието на растения, засадени около обособеното от вас място или разположени в саксии върху настилката – създават приятна атмосфера за пълноценен отдих.

Градински кът
Какви цветове да използвате?

Когато говорим за цветове, не е нужно да си представяме, че можем да ги получим само от цветята. Оформянето на цветните лехи придава атрактивен вид на градинката ви, но също толкова атрактивни могат да бъдат и пребоядисаните стари мебели. Пребоядисаният в бяло зид с контрастираща в синьо дограма например, ще придаде един пъстър средиземноморски облик на вашата градина. Ярко оцветените мебели също създават лятно настроение.

Комбинирайте различни по размери и цвят растения, които да изпъкват на фона. Ако в градината си имате висок зид, можете да закачите по него саксии с цветя. По-голямо  уединение  можете да постигнете с помощта на пергола, а за да привлечете поглед към отдалечено кътче от двора си, поставете там скулптура или засадете екзотични растения. Като допълнение може да помислите за градинско езерце или алпинеум.

 

Абонирайте се за нашия блог Безплатно!
Please wait