Коледни свещи

Какво е заначението на коледните свещи в празничния декор?
В миналото те са били използвани като източник на светлина, а днес са по-скоро със символично значение.

Коледни свещи

Свещта е задължителен атрибут в някои религиозни церемонии. В християнската религия, тя символизира светлината на Христос. Освен това по традиция, коледните свещи са част от коледната украса не само у нас, но и в много страни по света. Ще ги откриете в най-различни форми и големина, а празничната атмосфера с тях е наистина неповторима.

Декоративните свещи внасят уют и създават прекрасна атмосфера. С малко въображение ще успеете да ги аранжирате и превърнете в акцент на празничния декор в дома си. Към аранжировката можете да добавите: ядки, плодове, елхови клончета, гирлянди, изкуствен сняг и др. Самите свещи могат да бъдат поставени във венец, чаши, поднос или фенери. Последният вариант е най-безопасен, ако имате малки деца.

Свещите могат да бъдат и чудесен подарък за любимите ви хора. Те са оценени дори и от имена във висшата мода като: Prada, Karl Lagerfeld, Christian Dior и Maison Martin Margiela, които са пуснали на пазара тази година селекция от дизайнерски свещи за Коледните и Новогодишни празници.

Символика на цветовете.

Светлината от пламъка на свещите създава много повече настроение и уют от запалената лампа. Освен това се смята, че цветовете на свещите имат различно символично значение. Червеното обикновено се свързва с любовта, бялото с душевна чистота, синьо и сребърно с нова надежда, зеленото носи хармония от природата, жълтото символизира интелекта, а златистото внася позитивна енергия.

Традиции и обичаи.

И като говорим за символично значение....Да обърнем внимание на немската традиция, наречена Adventskranz. „Адвент“ представлява венец с четири свещи. Кръглата му форма символизира вечността, а четирите свещи – четирите елемента (въздух, вода, земя и огън). Формата на квадрат, която образуват свещите символизира съвършенство, а в комбинация с кръгът - единство на противоположностите. Този венец се поставя две седмици преди настъпването на Рождество, а свещите се палят само на семейната трапеза, когато цялото семейство се е събрало на масата.

Всъщност, тази традиция много напомня на обичай от Средновековието, когато Коледа се празнувала в продължение на дванадесет дни. Тогава в богатите семейства било прието през всеки един от тези дни да се подаряват подаръци. В същите тези четири седмици преди Бъдни вечер се правел Коледен венец – вечно зелен и с четири свещи. Първата свещ се палела в неделята на четвъртата седмица преди празника, а останалите три – последователно през следващите недели. Последната неделя преди Бъдни вечер се запалвали всички четири свещи и венецът се поставял върху масата.

Очевидно свещта е дълбоко вкоренена в традиционните празници и вариантите за декорации са много. Ето няколко интересни идеи:

Галерия със снимки