Обновяване и преобразяване на стари жилища в духа на миналото

Какво харесват хората? Дали старите жилища с обзавеждане от времето на комунизма все още се вместват в представите ни за домашен уют? Може ли такова жилище да се обнови без кардинални изменения?

Обновяване и преобразяване на стари жилища в духа на миналото

Архитектите Анна Куликова и Павел Маринов са се насочили именно към тези консервативни привърженици на старомосковският бит. Те изцяло преобразяват и обновяват „неактуалните“ жилища.

Ето едно такова московско жилище преобразувано без разрушаващи изменения и тежка раздяла с привързаността към миналото, принадлежащо на съпружеска двойка, чиито деца отдавна живеят отделно. Те не се почитатели на съвременния интериор и са привързани към старите си мебели. Оставяйки неизменена същността, архитектите допълнили руския империализъм с елегантен американски разкош - сдържан и в същото време лек.

Избраната от архитектите сиво-перлена гама изпълва жилището с нежна сребриста светлина. Тук съвсем не е бяло – дори тавана и корнизите са леко тонизирани. При това благодарение на различните оттенъци, пространството изглежда високо и обемно. Простите авторски решения превръщат даже най-обикновения детайл в многолик обект на интериора. Върху стените са поставени сребристи тапети с шарки, заключени в своеобразни рамки, които не представляват просто фон, а самостоятелен декоративен елемент.

Строгата, но съвършенна по форма мебел позволява да се акцентира вниманието върху детайлите: аксесоари, посуда, идеално подбран текстил, кристал. Отсъствието на излишен декор, правилните форми и избора на специфична елегантност – създават в старото жилище необичайно спокойна атмосфера и уют. При това присъстващият разкош не акцентира върху себе си, а напротив подчертава солидното жилищно пространство с повече от половинвековна история.

Спокойният класически образ на жилището се допълва умерено от гипсови елементи. Корнизите са правени на място и по традиционна технология. Не е претоварено с декоративни елементи - гипсовите детайли са създадени по авторски шаблони и са леки, почти безтегловни.

Атмосферата, към която е привикнало семейството е удачно съхранена с помощта на подходяща планировка. Никоя от стаите в жилището не е изменила предназначението си. Единствено преградата между спалнята и коридора е предоблирана. Така в промеждутъка широк метър и половина се появяват две гардеробни: едната в спалнята, а другата в коридора.

„Затворената“ планировка позволява не само да се съхрани привичния за хазяите начин на живот, но и ясно обозначава всички зони: гостна, спалня и кухня. Всяко помещение ясно се отличава със своите традиционни функции – хазяите не отстъпили дори за санитарния възел. Такова консервативно виждане си има и своите плюсове – то позволява да се избегне съвременната суета с неизменното и желание да се улови всичко наведнъж. Разбира се заради малката площ на жилището мини-кабинета все още трябва да се помещава в хола. Но в останалата част няма многофункционални пространства. В това жилище може спокойно да се приготви вечерята в кухнята, която след това пак там да се подреди върху масата, а след хранене да се прехвърлите в гостната за да продължите вечерта. И кой знае, може би такава незабързана и спокойна атмосфера може да се окаже и най-приятната част от живота ни.

Обект: апартамент

Обща площ: 70кв.м.

Мебели : Гостна Flexform, Luciano Zonta, Smania, Galimberti Nino – доставчик Мебелен салон House; спалня Smania - доставчик Мебелен салон House; кухня Aster – доставчик фирма ABL; трапезария Luciano Zonta – доставчик Мебелен салон House; огледало в трапезарията Petris 5 – доставчик «Галерея дизайна и интерьера Neuhaus»; декоративни предмети – доставчик шоу-рум Andrew Martin

Санитария: Производство Old England, вана Villeroy & Boch, Old England - доставчик Водолей

Осветителни тела: Производство Chelini, Andrew Martin, Savoy House - доставчик шоу-рум Andrew Martin, Мебелен салон House

Проектиране : 2 месеца

Строителни и довършителни работи: 9 месеца