Апартамент във Венециански стил

Ако сте били във Венеция, никога няма да успеете да се избавите от натрапчивите спомени за вълнуващите карнавали и сияещи великолепни дворци. Какво ли ще се получи, ако въплътим този загнездил се в паметта ни образ в интериора? Дали обикновенното жилище в обикновения мегаполис ще се „разведри“ за да съответства на кралицата на Адриатика?

Апартамент във Венециански стил

Много хора намират Москва за безцветна, скучна и...равнодушна- твърде сякаш нееднородна столица. Затова все по-често жилищните интериори са отражение или на впечатления от градове по време на пътешествия, или фрагменти от филмова лента. Дизайна на това жилище е подходящ пример. Архитектката Виктория Тажетдинова е създала не просто класически интериор, тя е подарила на собственичката частица от Венеция – разкош от приказният свят на карнавалите.

„Този проект се превърна в отражение на собственичката на дома – споделя Виктория Тажетдинова- Силна и уверена в себе си жена, която не се бои от ярки цветове и тъмни оттенъци. Любимата и венецианска тематика е залегнала в основата на стилистиката и цветовата гама на жилището.“

За част от стените в жилището е избрана тъмна венецианска мазилка с перлено-матов проблясващ ефект. Нейната неповторима текстура създава в помещението допълнителна дълбочина, давайки основа на стила, отразяващ духът на града във вода. Върху тъмния фон особено изящно изпъква светлата мебел, елементи с цвят на кафе с мляко и кристални полилеи и свещници. За венециански дворец напомня декоративния таван в гостната и сложените корнизи на тавана в кухнята. Тези стаи, свързани с преход с форма на арка, се превръщат в единно парадно пространство - подходящо помещение за приемане на гости.

Планирането на жилището е започнало от нулата, затова всички стаи, предназначени за общи помещения са добре планирани – гостна, кухня и липсващата врата към коридора. В съответствие с венецианския стил в преходите са поместени арки с имитация на издигащи се колони, а коридора е украсен с карнавални маски. В стремеж към максимална функционалност кухнята е обединена с балкона. Тук е разположен барплот, съчетан с функционален шкаф. Този проход не е с арка, но има поставени огледала от вътрешната страна. Голямото количество огледала, позлатените осветителни тела и разкошните предмети на интериора, също допринасят за венецианския стил.

В гостната, като във всеки дворец, има малки тайни. Така зад секретна врата е скрит малък работен кабинет – лично пространство в общите помещения. Личните помещения в жилището, състоящи се от родителска и детска спалня се намират в отдалечените части на жилището. Тук също е използвана венецианска мазилка с различни оттенъци. Така интериора на родителската спалня е в съчетание от сребристи и черни оттенъци, а огледалото зад леглото не само разширява зрителното пространство, но и придава елегантност на обстановката.

Специалната дълбочина, появяваща се в жилището е благодарение на уникалната текстура и огледални повърхности, изпълващи пространството с вълнуващи и тайнствени образи. И ако не венециански карнавал, то ежедневния маскарад в живота е много по-приятен за изживяване тук – в същата атмосфера.