Тайната на позитивния интериор

Огромни цветя, оттенъци на вкусни тропически плодове, естествени материали и настроение, наситено с летни емоции... това жилище може да излекува и най-сивата печал. Тайната на позитивното влияние на интериора се корени в цветотерапията.

Тайната на позитивния интериор

Този апартамент ще разгроми и най-апатичния флегматик – достатъчно е просто да прекрачи прага и ще е невъзможно да се справи с обкръжаващото го богатство от цветове. Струва ви се, че ще се разтворите в червено-жълто-зеленият коридор с апетитно ярък шкаф в неудържим коктейл от цветни декоративни елементи.

„Обикаляйки из апартамента, мигновено преминаваш от бодрост в покой и от медитация в неудържим възторг – описва дизайнерката на сполучливия интериор Мария Ватолина – Независимо от наситената и разнообразна палитра, всички стаи се съчетават по между си, за чието оформление е избрана цветова гама на сочни тропически плодове“.

Арт-жилището е рядко срещано преживяване от друг свят за собствениците, предоставяйки им топло и слънчево място за отдих и възстановяваща силите релаксация. Избраните първоначално неутрални светли нюанси скоро отстъпили място на фееричната цветотерапия, а съвременния стил се допълва от източно азиатски мотиви. Така в някои пространствени пролуки се появяват тапети с вишнев цвят, спалнята е декорирана с пищна коприна, а в трапезарията „израстват“ огромни магнолии.

Основния колористичен център на жилището е коридора, който в същото време е и основният планировъчен елемент. Своеобразна дъга, започваща с тъмночервен цвят от дългия шкаф, обхваща всички стаи и им отдава част от своята яркост.

Помещенията, изпълнени с толкова ярко настроение се оказват и много функционални. Така просторната гостна е съчетана с кухнята и трапезарията, а детската, въпреки малките 15 кв.м., включва три спални места. За гостите е предвидена допълнителна спалня.

Независимо от сложната цветова гама и сериозното функционално натоварване, жилището се е получило доста уютно. Тази функционалност с особена лекота се е получила за сметка на откритите пространства и светлия фон, преобладаващ сред наситените цветове. Сега в апартамента могат да се вместят десет човека, които за кратко ще се избавят от лошото си настроение.

Обект: апартамент
Обща площ: 116 кв.м.
Автор на проекта: Мария Ватолина - „ По-рано използвах равни или гланцирани повърхности, а сега обичам осложнена цветова текстура – така цветовете остават ярки, но става по-оживено и много по-различно, в различните времеви отрязъци. Обичам добре осветените жилища- имонно те шпзволяват използването на сложните цветови съчетания без да се утежнява интериора.“