Трансформация на бомбоубежище в лофт

Дизайнерските студия на Minim Benito Escat и Alberto Rovira са се специализирали в реконструирането на стари индустриални здания и превръщането им в съвременни жилища Loft. Специалистите с голям успех прилагат занаята си и в това можем лесно да се убедим, разглеждайки лофта в Барселона (Испания), който първоначално е изпълнявал функцията на бомбоубежище.

Трансформация на бомбоубежище в лофт

Някога бомбоубежище, а сега луксозен апартамент в Барселона, Испания. Напълно реновирано и преобразено, помещението получава нов живот. Площта на обекта е 800 кв.м. и се състои от две нива, всяко от които е оформено в различен стил. Като обща черта в дизайна, може да се отбележи наличието на декоративни елементи от тухли, но с това приликата между първия и втория етаж се изчерпват.

Първият етаж отговаря на традиционните представи за съвременен градски лофт. Тук е разположена спалнята и преобладават светлите тонове. Създадено е класическо осветление с халогенни лампи, а подът е покрит с ламинат. Мебелите също са традиционни. Удивление предизвикват само ваната и душ-кабината, които не са отделени от спалнята с преграда и е акцентирано върху присъствието им.

Интериора на вторият етаж е съвсем различен. Намиращите се тук, хол и кухя са съхранили усещането за някогашното бомбоубежище – стените и клоните са от червени тухли, тавана е от бетон и е запазил автентичния си вид, а вратите са огромни.

Комбинирането на няколко стила ефективно е предотвратило превръщането на лофта в скучно и монотонно жилище. То е идеално убежище за творчески личности или млади двойки, живеещи в крак с времето.