Спални в японски стил

С какво се отличава японската спалня? Как да различим японския стил в съвременния интериор? Ще открием отговорите на тези въпроси като се вгледаме в традициите на една различна култура, подчинена на красотата и капризите на природата.

Спални в японски стил

Често се захласваме по азиатските култура и изкуство. Трудно ги разгадаваме, но винаги ни покоряват с красотата си. Затова нека разгледаме още едно азиатско творение – спални в японски стил.

С какво се отличава японският дом?

За японския стил в обзавеждането може да се каже, че е белязан от психологията на японците и неизменният им стремеж към сливане с природата. Ето защо традиционният японски дом вместо със стени е с подвижни прегради, които в миналото се изработвали от дървени рамки и оризова хартия. Вътрешните прегради, наречени фусума, традиционно са плътно изрисувани. Именно благодарение на тези прегради, предназначението и големината на помещенията лесно се променят. Такива прегради често присъстват като декоративни елементи или под формата на врати в съвременните интериорни проекти.

Най-използваните цветове в японските спални.

Основните цветове, използвани в японската спалня са тези на естествени материали. И естествено основните материали, използвани в обзавеждането в миналото били дърво, бамбук , оризова хартия и слама за рогозки. Въпросните сламени рогозки, наречени татами се подменяли всяка година и осигурявали достатъчно добра изолация, за да може да се седи и спи върху тях на пода. Това обяснява и защо са липсвали столове и легла в някогашните японски домове, като вместо тях се използвали възглавници. Малкото мебели трябвало да са леки и да хармонизират с татами, защото татами и днес е основа в живота на всеки японец, като дори и заможните сред тях все още ги използват в домовете си.

Различно ли е обзавеждането на японските спални?

Традиционният японски стил все още се среща при еднофамилни къщи в провинцията, които често биват обитавани от две поколения. Това пък от своя страна обяснява малката квадратура на японските жилища, която често учудва европееца. Но да се върнем към обзавеждането и да се запитаме: Защо мебелите в Япония изглеждат толкова различни? Вероятно и вие сте се чудели защо масите и леглата са толкова ниски, а столовете са без крака. Е, вероятно отговора се корени именно в японските традиции. От същите тези традиции произлиза калиграфията и преклонението пред красотата на вишневия цвят. И те разбира се, също присъстват като декорация под формата на йероглифи и рисунки.

Сега вече след като си обяснихме същността на японския стил в обзавеждането, можем да разгледаме варианти, които са пригодени към съвременния интериор. Защото това е интериор, в който мебелите са белязани от японските традиции и впечатлява със своята топлота и хармония.

Галерия със снимки