Черно-бял интериор на апартамент

„Мъжки“ апартамент – това определение не е задължително да се свързва с технологичен хай-тек или аскетичен минимализъм. Черно-бялата гама, избрана от архитектката Виктория Тажетдинова, определила строгия и в същото време разкошен характер на интериор за апартамент от 140кв.м., принадлежащ на млад джентълмен.

Черно-бял интериор на апартамент

Дизайна на този апартамент, според признанието на архитекта, изглежда като „нанизани“ на бял фон цветови акценти и декоративни елементи. Приоритетния за младия човек класически стил, с помощта на Виктория Тажетдинова получил съвременна интерпретация с ясна организация и черно-бяла окраска. Сега, апартамента в столичния (Московски) жилищен квартал «Воробьевы горы», може да се похвали с характера на този джентълмен – той е по мъжки сдържан и елегантен, с класически вид и при това е в течение на всички актуални тенденции.

Как се сформират и отделят помещенията?

Работният процес започнал от нулата – на архитетката било поверено помещение без носещи стени и прегради. Въпреки голямата площ на която се разполага(140 кв.м.) – било решено пространството да се използва само рационално и....по мъжки логично. Така в апартамента се появяват две зони: лична и обща. Условната граница минава по коридора – тя осигурява достъп, както до входната врата, така и до личното пространство.

Как се компенсира липсата на богата цветова гама?

Строго сдържана, а дори до известна степен и слаба, цветовата палитра се компенсира от скъпите предмети в интериора и сложните декоративни елементи. Особено внимание архитектката е отделила на мазилката, придаваща на помещението параден класически вид.

Детайлите са определящи за интериора.

Така, поставеният окачен таван в хола се превръща в своебразна рамка за създадената в центъра обстановка, а кесони в столовата обединяват кухненският кът с трапезарията, увеличавайки освен това височината на помещението.Сложната форма на окаченият таван се повтаря и върху стената, под формата на сложно пано от правоъгълни огледала, които разширяват зрителното пространство. Единствено общите части на жилището – дневна, кухня и коридор – се отличават не само с черно-бялата палитра, но и мраморният под, чиито шарки значително оживяват помещенията.

Строга изтънченост, мъжественост и уют.

В кабинета и спалнята – две от най-лични помещенията в апартамента – оформлението на тавана и пода е по-обикновено, а цветовият контраст е мек. Белите стени в кабинета са като фон за мебелите от махагон, а тъмната табла на леглото в спалнята контрастира добре на бежовата гама на текстилните тапети и „топлият“ под от екзотично дърво. По този начин се постига идеално съотношение между „мъжественост“ и уют, необходимо за личните помещения, а строгата вежлива изтънченост остава за гостите и общите помещения.

Кое в интериора определя класическия и кое съвременния дизайн?

Черно-белият дизайн, кожените мебели, високотехнологичните системи, голямото количество стъклени и огледални повърхности са знак за модерен стил и съвременен начин на живот. Това са обаче само няколко акцента от дизайна на апартамента. Хармоничните форми, изисканите декоративни елементи , които включват мазилката, позлатените елементи и скъпите довършителни материали (мрамор и ценно дърво), определят класическата страна на интериора, неговата същност. Контраста в дизайна, става един вид основа за създадените лукс и елегантност, необходими в апартамента на съвременния джентълмен.