Мини апартамент с необичайно осветление

Ето един апартамент от 20кв.м., чийто проект е осъществен тази година. Спектралният мини-апартамент е проектиран от студио BETILLON / DORVAL‐BORY в Париж. Тук, за да компенсират малката площ, дизайнерите взели нетрадиционно решение по отношение на осветлението и резултатът от работата им е доста интересен.

Мини апартамент

Проблем с осветлението! Как се решава?

Площта на жилището е само 20кв.м., а формата му е продълговата. Недостатък е, че прозорците се намират в средата на помещението и крайните части страдат от липса на естествена светлина. А като се вземе под внимание и факта, че в началото е било разделено на две стаи, можете да предположите колко тясно е изглеждало. Проблемът с осветлението изправило дизайнерите пред сериозени затруднения, които изисквали задълбочено проучване. Така стигат до интересен аспект: различните изкуствени източници на светлина имат различен коефицент в спектъра на светлината. Затова има модерни осветителни тела с равномерен спектър, които практически доставят естествено осветление, а има и такива, чиято светлина е само с теснолентова спектрална мощност. Естествено тук не говорим за обикновените лампи, които познаваме от детските си години и можем да си закупим за жълти стотинки от почти всеки супермаркет, макар и те да си имат някои предимства.

Как да се постигне уют в 20кв.м.?

За осветлението на апартамента, дизайнерите решили да използват едновременно натриеви лампи с ниско налягане, които излъчват монохроматична жълто-оранжева светлина и качествени луминисцентни лампи с контраст на осветяване 940, предназначени за осветяване на по-високите части на помещението. Затова осветлението е организирано така, че личните помещения са осветени от натриеви лампи, а обединените кухня и трапезария - с луминесцентни лампи. Необикновеното осветление може да се включи едновременно, а може и по отделно, при което се получават интересни светлинни ефекти. Например на светлината на натриевата лампа всички предмети губят цветовете си и изглеждат жълто-оранжеви и сиви. Това сиво осветление обаче може да се доближи доста до естественото.

Кое в интериора е допринесло за постигнатият простор?

Минималистичния интериор в бяло с въздушни детайли позволява по-добро осветяване на отдалечените ъгли на апартамента. Това прави интериора на жилището лек като перце.

Ако разгледаме отново плана на дизайнерите, ще установим, че решението им да обединят двете тесни стаички в една – е било напълно основателно и рационално. Трудно е обаче да се организира едно такова тясно помещение в ефективно жилищно пространство. Може би затова леглото е издигнато на второ ниво, а мека мебел като дивани и кресла – липсва.

Както ще видите от галерията със снимки това помещение е претърпяло тотално преобразяване. Естествено за постигнатите простор и уют не са пожалени средства. Всичко е бяло и лъскаво.Тази стерилна белота си има и късче от природата под формата на саксийно цвете в ъгъла и малко цвят от оранжевата светлина на натриевите лампи.

Галерия със снимки