Екстравагантен дом

Собственикът на този лофт искал оригинален интериор, който да е източник на вдъхновение и да отговаря на неговата динамична и откривателска същност. Основното желание на клиента било да има усещане за простор – без никакви ограничения и пречки.

Екстравагантен дом

Собственик с динамичен начин на живот

Максим Жуков проектирал този интериор за управител на голям онлайн магазин за спортни стоки в Санкт Петербург. В очакване да увеличи семейството си, собственикът решил да разшири жизненото пространство от 77кв.м. и кардинално да промени дизайна на тристайният си апартамент, разположен в мансардния шести етаж на сграда в предградията.

Възложителят води доста активен живот: пътува много, интересува се от съвременните тенденции, практикува различни видове спорт и се старае да бъде в крак с времето. Този човек проявява смелост в избора си на стил, желаейки максимално свободно пространство, домашен уют и в същото време наличие на индивидуалност. Тези качества открил в стила на динамичния лофт и той веднага му допаднал.

Така започва трансформацията на едно конвенционално жилище с високи 3,8м тавани, предоставящи достатъчно площ за издигането на допълнителни функционални нива. Такива има в спалнята и банята.

Екстравагантен дизайн с уютна атмосфера

В интериорния дизайн се чувства известна бруталност и екстравагантност. Така необичайната спалня, въпреки своя урбанистичен вид, се е получила доста организирана и уютна. Спалнята, разположена върху дървен подиум с диодно осветление - изглежда така, сякаш се носи в пространството. Вниманието привлича и работната зона върху издигнат подиум, намиращ се точно над таблата на леглото, което наистина е доста необичайно решение. Малко свежест внасят ярките акценти под формата на картини, които изглеждат страхотно на фона на сивите бетонни стени, а наличието на живи растения създава спокойна атмосфера с възможност за отдих.

След спалнята следват хола и кухнята, в които най-ярко е проявена смелост по отношение на дизайна и се усеща свободолюбивият дух на собственика. Символично значение има провесеният от тавана велосипед, показващ увлечението на стопанина към спорта. Незавършените бетонни стени, откритите кабели и въздуховоди, както и огромният аспиратор, висящ над кухненския остров – придават на интериора донякъде мъжки чар.

Неизменно впечатление оставя и банята, с леко драматичен дизайн. Нейният минималистичен интериор е изпълнен в класическо черни матови цветове. Стените, пода – всичко е облицовано в тъмни с въглен оттенък плочки. В това тъмно пространство се откроява само бялата санитария. Този рязък контраст, създава ореол на тайнственост и добавят острота на заобикалящия интериор.

Чрез тези радикални промени, дизайнера успял да докаже, че дори и нестандартен апартамент в промишлен стил – може да изглежда уютно и комфортно. Днес много дизайнери могат да изготвят подобни проекти в 3D, но реализацията им е далеч по-сложна задача. Такъв интериор изисква на първо място - специални вътрешни качества на възложителя, а след това и оригинално мислене, усещането за вътрешна свобода и увереност във взетите решенията.