Зимен интериор

През зимата се появява душевната потребност от допълнително усещане за топлина и уют. Създайте през този период в дома си топла атмосфера и вашият домашен интериор ще стане спасителен остров, способен да обгърне и подслони всеки.

Зимен интериор

Съществуват много декораторски и дизайнерски техники, които ще създадат в дома ви уют и комфорт през зимата:

    • Най-простия и едновременно ефикасен инструмент за декорацията на домашният интериор е цветът. Добавяйки в интериора топли цветове (оранжево, нежно розово, жълто, червено, наситено зелено) - ще привнесете в обстановката топлота и спомени за слънчевото лято. Най-лесният начин да добавите малко цвят е използването на цветни текстили. Например: разхвърлете ярки възглавници, плетива върху меката мебел или изберете подходящи пердета. Всички тези малки изменения помагат да създадат приятна домашна атмосфера през студената зима.
    • Може да създадете зимен интериор, като се опитате да промените - не цвета, а текстурата на материала. Обърнете повече внимание на тапицерията на мебелите. Велур, вълна, кадифе – традиционно се считат за „зимни“ тъкани, асоциирайки ги с меки топли пуловери. Не забравяйте да постелите и мек килим на пода. Това работи безотказно , защото килимът добавя в обстановката домашен уют и ще ви сгрява в дългите зимни вечери.
    • За създаването на уютна атмосфера, ще ви помогне и огънят от камината или запалени свещи. Ако във вашият дом липсва камина – използвайте свещи. Огънят се асоциира с топлината и колкото повече или по-обемни са свещите - толкова по-добре ще се усеща топлината и уюта във вашия дом. Ако имате малки деца, за по-голяма безопасност, може да използвате фенери или лампи със разсеяна приглушена светлина.
    • Общоизвестно е, че обонянието ни също участва в изграждането на представата за домашен уют. Например, уханията на: ванилия, цитрусови плодове, върбинка, канела, бергамот, роза или сандалово дърво – са с най-благотворно въздействие върху нашите възприятия. За тази цел е най-добре да използвате ароматни свещи. Запалете ги в хладните зимни вечери и се насладете на приятният аромат, изпийте чаша горещ чай и зимата няма да ви изглежда толкова сурова.

Аромата на свежи плодове винаги ни напомня за лятото. Фруктиера с цитрусови плодове в кухнята, ще изпълни дома Ви с приятен аромат. Ако искате да усилите аромата на портокаловите резенчета – добавете към тях пръчици карамфил. Живите цветя също са прекрасна украса и източник на аромат в дома. За да получите едва доловим деликатен аромат – поставете във вазата няколко лилии или рози.

Следвайте тези съвети и ще успеете да създадете уютна и топла атмосфера във вашия дом през зимата!