Хижа в Алпите

Във високите части на Алпите в продължение на дълги години се изграждали специални домове, предназначени за зимният период. Използвали се като временни жилища. Тези хижи служели най-често на пастирите. Там те имали възможност да си починат, да се стоплят и нахранят. Не е учудващо, че тези хижи станали известни първоначално като къщи за пастири. Сега те са предпочитано място за отдих от много туристи.

 Хижа в Алпите

В тази статия ще ви покажем една такава хижа. Основите и са от камък, а 1-ви и 2-ри етаж – от дърво. Освен тях има още един етаж, който се използва като мансарден. Отличителна черта на сутерена е неговата височина.Причината за това е защита от наводнения и снежни преспи. Тъй като хижата е стара, основите и са изградени от големи камъни - такива, каквито са се използвали в по-ранното строителство. 

Понастоящем в много планински райони на четири европейски държави (Швейцария, Франция, Австрия, Италия) могат да се видят голям брой такива къщи във вид на хижи. Има дори изградени цели села. Макар строителството им да се ръководи от един и същи принцип, всяка от тези хижи е уникална .

С какво се отличава тази хижа?

Хижата е построена в опростен кънтри стил. Стените и са бели или с дървена облицовка. В интериора са включени голям брой изделия от глина, особено това се отнася за посудата. Прозорците са с пердета, а дървените маси са застлани с покривки. Всички останали мебели също са изработени от грубо дърво.

Полилеи обичайно не се използват, използват се само стенни или настолни лампи, които създават мека дифузна светлина. Върху дървеният под са разстлани домашно тъкани черги. В интериора са използвани естествени цветове, които се съчетават отлично със старата дървесина. Към тавана са прикрепени дървени греди.

Това без което не може една хижа е камината. Дървото от своя страна може да има различни оттенъци, включващи светли и тъмни тонове. Ако обърнем внимание на прозорците, ще разберем че са с различни размери. Цялата обстановка е съвсем семпла, без дантели, кадифе и излишни украшения.