Очарователен комплекс от лог къщички

Всеки от нас си има любимо място за отдих, но има райски кътчета на земята, където се чувстваш като у дома си. Такова райско кътче е комплекса от хижи (Таежные дачи) - истинско удоволствие за любителите на домашната атмосфера и очарованието на селският уют.

 Очарователен комплекс от лог къщички

На петдесет километра от шумният мегаполис,  на брега на река Москва, в тихото Подмосковие се разполагат очарователни лог къщи. Съхраненият старинен стил е очарователен, а зиданите камини са шедьоври. Но не само неповторимият дизайн привлича гостите, а и екологично чистият район, заобиколен от гора. На това място въздухът е по-лек  и изпълнен с аромата на борова смола и тихото шумолене на реката.

Природата като извор на вдъхновение.

Руската природа наистина заема специално място в руската душа. Дори и поетите и посвещават творби, сравнявайки я с очарователна и неустоима жена.  Природата може да изтрие лошото настроение и да възроди похабените чувства. Тази емоционална страна на природата често води до персонифициране и е основен елемент в руското декоративно изкуство, наречено „Коклома“. Особеност на това изкуство е, че произведенията се изработват от дърво и се декорират със злато и червени цветове. Основните елементи на стилът „Клокома“ са ярките цветя и зрънца, с помощта на които простите дървени съдове се превръщат в произведение на изкуството, които са с неизменно присъствие в старовремският руски бит.

Бит и история.

В далечното минало лог къщите от кръгли трупи са били къщи за бедните, защото всеки е можел да си отсече дървета от близката гора и за няколко седмици с традиционни ръчни инструменти да се сдобие с покрив над главата си. Друго предимство било, че поради определени болести и вредители по иглолистните дървета има огромно количество мъртви гори, които са в това състояние повече от 40-50 години и тези мъртви, но все още изправени дървета снабдяват строителите на на лог къщи с готов изсъхнал дървен материал. В настоящето, лог къщите  са с леко променен вид и са домове за богатите. Всъщност не е чудно, че много хора предпочитат топлият уют на дървото пред студеният блясък на лукса, след като сме заобиколени от стоманобетонни конструкции в ежедневната си градска среда.

Традиционните руски  къщички са изградени изцяло от дърво. И не само самата къща, но и мебелите са от дърво. Подовете са застлани с тъкани черги, а шалтетата и завесите са с цветни мотиви. Освен тях доста разпространени в интериора са сандъците , оцветени и изрисувани с ярки шарки. Традиционни за руското семейство са и самоварите за приготвянето на чай, който се консумира в големи количества от руснаците. Затова този аксесоар, заедно със стари ютии и шевни машини са част от декора на «Таежные дачи». Те са като архаични символи на руската култура.Така изграденият етно-стил с рустикални ръчно изработени мебели създава автентична атмосфера, белязана от простота и уют, но със съвременен комфорт, на който са привикнали днешните градски жители.

За посетителите има и много забавления като:  приготвянето на храна на открит огън, традиционна руска баня и масажи, стрелба с лък, уроци по лов със соколи, езда, дърворезба, грънчарство, живопис и др. Сайт на комплекса

Галерия със снимки