Коледна украса от плетени играчки

Всяка година очакваме нещо ново и необичайно с настъпването на новата година. Празничното ни очакване се подсилва и от коледната украса, която внася повече настроение в дома ни. Как да постигнем оригинален Коледен декор ? ..В тази статия ще откриете няколко идеи , за които са нужни две сръчни ръце и малко подръчни материали.

Коледен декор от плетени играчки

За тази украса не се налага да правите допълнителни финансови разходи – достатъчно е да вземете остатъците от различни цветни конци и с малко сръчност ще изработите своето оригинално изделие. Разбира се сред тези плетива има такива, които всеки от нас може да изработи, но има и други, които могат да излязат само от ръцете на професионалист.

Всъщност, плетенето на играчки си е отделно изкуство с родина Япония и название - амигуруми. Това е сравнително ново изкуство, за което започва да се говори между 1970г и 1980г. Миниатюрните животинчета и човекоподобни герои се плетат на една кука, но в категорията на амигуруми попадат и всички ръчно изработени играчки, които могат да бъдат и от текстил. Думичката амигуруми произлиза от японското ami, което означава плетено и nuigurumi– което е пълнене на кукли и играчки с различен пълнеж.

Плетените фигурки имат размери от 15см до 2-3см. Освен животинки, амигуруми включва и: шапки, чанти, растения и най-различни чудати приспособления, изработени на една кука. Всяка от ръчно изплетените играчки е уникална, защото както знаете е невъзможно от ръцете ви да излязат две напълно еднакви изделия. Плетивата с по-компактни размери могат да се превърнат в сувенири или аксесоари.

Като всяко изкуство и амигуруми си има своя техника. Начинаещите използват най-простият познат начин – плетат в спирала с възможно най-малката кука и възможно най-тънката прежда. Стандартно за пълнеж се използва памук или изкуствени материали.

Много от тези малки плетени фигурки имат колекционерска стойност и могат да достигнат цена от над 100 долара. Това ги прави подходящи подаръци за ценители и любители на това изкуство.

Галерия със снимки