Къща в стил фюжън

Тази къща с площ от 500кв.м. се намира в Калифорния, САЩ. Задачата на проектанта била да я превърне в дом-мечта. А основното изискване на клиентите било да е в хармония с обкръжаващата я природа и да се съхрани първоначалното разположение на старата къща върху участъка. Принципът на отворена архитектура, с използването на прости форми и естествени материали се оказали най-верните средства за постигането на тази цел.

Къща в стил фюжън

Още в средата на века на това живописно място се е намирала малка резиденция. Но след изтеклите години, тя се нуждаела от сериозна реставрация.

Собствениците станали четиричленно семейство – родители с две деца в училищна възраст. Дизайна за тях е разработен от Джейми Буш, който си сътрудничи с архитектите от фирма „Осборн“. Възстановяването и преустройството отнело почти 6 години, но по думите на клиентите – си е струвало.

Удачното местоположение на дома, свежия въздух, великолепните пейзажи, огромното разнообразие на флората – допадала на всички по душа.

Къща в стил фюжън

Създаване на интериор за четирима души – това винаги е било трудно за един дизайнер. Всеки си има свои възгледи за уют, топлина и красота. Но авторът е успял да подбере елементите така, че в резултат се е образувал универсален пъзел, който може да задоволи нуждите на всеки член от семейството.

Така, върху старите каменни основи израства необичаен съвременен дом. Пространството около дома може да се възприеме като продължение на интериора. В архитектурните и дизайнерските решения на автора са използвани много естествени материали, които са проникнали навсякъде в сградата. Дървени панели преминават от вътрешността на помещенията към терасата и свързвайки се с панорамните прозорци, правят къщата в хармонично единство с природата.

Къща в стил фюжън

В интериора перфектно се съчетават естествената красота на дървото, камъка, керамични плочки и ултрасъвременни технологии. Някои стени дори не е необходимо да бъдат боядисвани или облицовани с допълнителни материали, оставайки на бетон, който придава на интериора известна освободеност и уникалност. На такъв фон изглеждат добре ярки картини и осветление.

Централно място, като във всеки дом, заемат гостната и трапезарията. Строгите вертикални вратопрозореци преминават в балансиран спокоен хоризонтален вид от мекия диван и удобното кресло, позволяващи наслаждаването от прекрасните гледки. Благодарение на огромните панорамни прозорци, пространството се изпълва със слънчева светлина, която си пробива път през короните на дърветата.

Къща в стил фюжън

Съвременната кухня, както и всички мебели в дома са направени по поръчка. Авторът е отделил особено внимание на удобството и функционалността. Особено ефектно изглежда върху стената естествения камък – ръчно зидан, около отвора на камината. Каменната обшивка на фона на дървени стени се вписват прекрасно в цялостния стил на къщата.

На мебелите и осветлението в тази къща е отделено голямо внимание. Стените са направени от махагон и са идеален фон за лаконичните дизайнерски мебели, направени по специална поръчка и за много от предметите в интериора в различни стилове. В лаконичния дизайн на спалнята прекрасно се смесват ярки акценти.

Къща в стил фюжън

Авторът на проекта искал да съвмести дизайнерски мебели, абстрактни вещи, етнически предмети от Азия, както и много предмети на интериора от 50те – 70те години. В къщата се намерило място и за стол от 70те , изработен от плексиглас и съвременно висящо кресло. Такова деликатно и своеобразно съчетание на предметите в интериора го правят запомнящ се със собствен стил и лице.

Съвременната кухня в сребристи цветове, по замисъл на автора напомня класиката на 50-те години, при това е оборудвана с всички необходими кухненски уреди. Намерило се е място в кухнята и в трапезарията и за старинни предмети под формата на картини и скулптури.

Къща в стил фюжън

Необичайно устроените спални са обзаведени на принципа „нищо излишно“. Свободни теракотени повърхности на дървените стени, менящи се оттенъци от осветление, тъмни плочки по пода, белоснежни тавани, големи правоъгълни прозорци – всичко това създава усещане за комфорт.

Благодарение на разбирателството между архитектите и клиентите, в живописна местност се появява необикновен дом със своеобразен лик, просторен и открит, който вдъхва спокойствие и безметежна красота от естествени материали.