Индустриализъм в лофт в стил еклектика

Динамика, стил и съчетаване на новото със старото – това са първите асоциации, които правим докато разглеждаме този лофт в Будапеща. Проекта е дело на дизайнера Шей Сабаг, който е и собственик на този стилен лофт с площ от 200кв.м. Апартаментът се намира на последен етаж в нов жилищен комплекс в Будапеща. Това е дом на истински художник, напоен с любов и внимание към всеки детайл.

Лофт в стил еклектика

Въпреки съвременния стил и оформлението, дизайнера изкусно съчетава елементи от различни стилове и време – в лофта много детайли са в стил еклектика, а на някои места ни се струва, че се пренасяме в средновековен замък. Всичко това създава впечатление за изложбено пространство, в което всеки обект е експонат.

Лофт в стил еклектика

Тук на стените им е присъдена само ограждаща роля, за да не отвличат вниманието от ярките детайли, луксозните кристални полилеи и дизайнерските мебели. Но при тях Шей Сабаг е внесъл разнообразие – тук там необработени тухли, някъде бетонни плочи или груба мазилка, а на места гладки и бели стени. Индустриалните елементи като вентилационната тръба и нагревателя не развалят облика на интериора, а се превръщат в красиво допълнение. 

Лофт в стил еклектика

Подът практически в целия апартамент е саморазливен, но конструктивно прилича на бетонен под. Ярка противоположност на него се явява тавана, обшит с дърво в топлия цвят на коняк. Авторът смело може да се разпорежда със студена сива палитра и материали, благодарение на огромните прозорци, през които проникват много слънчева светлина и топлина. 

Лофт в стил еклектика

Особено внимание в този апартамент е обърнато на планировката. Тук почти няма прегради , а ролята на регулиращи елементи е поета от самите мебели. Човек сам използва въображението си за да се ориентира за зоната за отдих, кухнята, винарската изба и дори банята. Всеки сантиметър е пропит с отказ от стандартите и стремеж към ново разбиране за заобикалящата ни среда.